Informatie voor aspirant-leden van Fotoclub d’Ontspanner in Bolsward

Welkom!
Fotoclub d’Ontspanner bestaat uit 30 vrijetijdsfotografen uit Bolsward en wijde omgeving die hun enthousiasme en passie voor fotografie met elkaar willen delen. Dit doen we door elkaars fotowerk positief-kritisch te bespreken, elkaar technieken te leren en vooral uitdagen om te kíjken.
Onder de leden zijn (gevorderde) beginners, mensen die hun werk hebben in de (foto)grafische sector en alles wat daar tussen ligt.
Enthousiasme is belangrijker dan een diepgaande kennis van techniek: zo lang je maar weet hoe je camera werkt kun je goed meedoen.
Het fotoseizoen loopt van september tot en met juni.
Iedere 1e donderdag van de maand (uitgezonderd feestdagen) komen wij bij elkaar in Bolsward. We beginnen om 19:30 met het neerleggen van de papieren foto’s 1(in passepartout) en een bakje koffie of thee. En uiteraard gezellig bijpraten in een informele sfeer. Ondertussen kijken we al goed naar de liggende foto’s en kiezen, ieder voor zich door middel van het invullen van een briefje, de ‘mooiste’ foto.
Na de koffie en het eerste kijken wisselt het bestuur met de leden kort wat wetenswaardigheden uit voor dat moment (dat kan gaan over vragen en opmerkingen van de leden zelf, afspraken over een te organiseren fototocht, over een tentoonstelling, over lief en leed etc. etc.). Daarna kan het bespreken beginnen.

De ene bijeenkomst worden foto’s ingeleverd op een onderwerp, de andere keer is het onderwerp vrij. Wat wanneer aan de beurt is is te vinden in het seizoensschema. Bij een vrij onderwerp worden de papieren foto’s eerst in kleine groepjes besproken, waarna per groepje kort een plenaire samenvatting wordt gegeven voor de hele club. Bij onderwerpfoto’s wordt de bespreking plenair gedaan door één van onze, daarvoor door de Fotobond opgeleide, clubleden. In beide besprekingen doen alle leden actief mee.
Bij het bespreken gaat het om:
- Wat zie je (wat staat er op)
- Wat zie je, fotografisch gezien (toegepaste technieken, ‘wetten’ uit de fotografie)
- Wat denk je dat de fotograaf heeft bedoeld (emotie, verhaal, etc.)
- Wat vind je er van (onderbouwd door de vorige items)

We zijn natuurlijk allemaal enthousiast over de beelden die we meebrengen, dus de bespreking moet leerzaam maar niet belerend zijn. Iedere foto verdient aandacht en respect. En indien enigszins mogelijk vermijden we discussies of een beeld wel voldoet aan het onderwerp van die avond. De maker brengt het beeld mee dús voldoet het aan het onderwerp.
Aan het eind van de bespreking wordt de Foto van de Avond bekend gemaakt; dit is de foto die bij de ingeleverde briefjes de meeste stemmen heeft gekregen. En dat kan best afwijken van wat er tijdens de bespreking uit de bus was gekomen.

In de pauze is er weer gelegenheid voor gezellig bijpraten, met een drankje en soms een hapje.
Na de pauze worden de digitaal ingebrachte beelden2 plenair besproken. Deze beelden moeten een paar dagen vóór de clubavond per mail aangeleverd worden bij de secretaris, bij voorkeur op een formaat van 72 ppi, langste zijde 1980 pixels. Ook de bespreking van de digitale beelden gaat volgens de bespreekmethodiek van de Fotobond.
Rond 22.00u eindigt de avond en hebben we weer een maand de tijd om dé foto’s te maken voor de volgende clubavond. Van elke clubavond wordt door de secretaris een kort verslag gemaakt zodat je niets hoeft te missen als je een keer afwezig bent.

Behalve clubavonden met eigen werk organiseren we minimaal één keer per seizoen een speciale avond (met een spreker of een technisch onderwerp oid), een gezamenlijke dagtocht en een samenwerkingsavond met fotoclub ’t Filter uit Sneek. Voorts organiseren we eenmaal per twee jaar een gezamenlijk fotoweekend, dat zowel in Nederland als daarbuiten kan plaatsvinden.

Aan het eind van het seizoen wordt in de Ledenvergadering door het bestuur verantwoording afgelegd over het afgelopen seizoen, worden de financiën door de kascommissie (goed)gekeurd en blikken we gezamenlijk vooruit naar het volgende seizoen. Ideeën en wensen worden dan nader uitgewisseld en de contributie voor het volgende seizoen wordt vastgesteld.

Het seizoen eindigt traditiegetrouw met de expositie in het Doopsgezinde Kerkje aan het Skilwyk tijdens de Heamielweek in Bolsward. Hier tonen alle leden hun beste werk van het seizoen én speciaal werk, gemaakt op het thema van de Heamielweek zelf. De tentoonstelling wordt opgebouwd én afgebroken door alle leden gezamenlijk. Dit geldt ook voor het surveilleren tijdens de openingstijden.

Ter ondersteuning van dit alles én als galerie voor de beelden van de leden hebben wij een eigen website, www.fotoclubbolsward.nl. Hierop staat alle informatie over de clubactiviteiten, de foto van de avond, een selectie van beelden per lid en verwijzingen naar interessante fotosites.

Tenslotte nog wat praktische zaken:
Clubhuis: Elim, Nanne Reijnstraat 49 in Bolsward. Parkeren kan gratis in de wijk.
De contributie bedraagt € 50 per seizoen, inclusief koffie en thee bij aanvang en een drankje in de pauze.
Foto’s kun je laten afdrukken bij o.a. Eize Wiersma in Bolsward (www.eizewiersma.nl) of Jelly Mellema in IJsbrechtum (www.jellymellema.nl). Passepartouts kunnen door Henk Tigchelaar gesneden worden en opplakkarton kun je kopen o.a. bij Planting in Sneek (www.plantingsneek.nl) en bij Jelly Mellema . Het formaat van de foto en het passepartout zijn vrij; voor de expositie moet echter de buitenmaat van het passepartout 40 x 50 cm zijn.
Kun je een avond niet aanwezig zijn, meld dit dan even bij de secretaris (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Veel plezier bij Fotoclub d’Ontspanner!

1 Maximaal 1 papieren foto’s per lid. Op één foto legt de maker een nummertje en zo doet deze foto mee voor verkiezing van Foto van de Avond
2 Maximaal 3 beelden per lid